Besox

Vlaams opleidingsverlof kan van start gaan

20 maart 2019

Het stelsel van het betaald educatief verlof voor Vlaanderen wordt vervangen door het nieuwe stelsel van het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Op 4 maart 2019 werden hiervoor nog een aantal bijkomende uitvoeringsbesluiten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zodat de nieuwe regels van het VOV in werking kunnen treden bij de start van het nieuwe schooljaar op 1 september 2019.

Dit Vlaams opleidingsverlof zal enkel van toepassing zijn voor werknemers uit de privésector die tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid van een onderneming gelegen in het Vlaams Gewest.

1.Opleidingen

Het Vlaams opleidingsverlof geeft de werknemer de mogelijkheid om van het werk afwezig te zijn met behoud van loon voor het volgen van bepaalde opleidingen, om te studeren of om examens af te leggen. In het nieuwe systeem komen enkel arbeidsmarktgerichte opleidingen en loopbaangerichte opleidingen in aanmerking. Een opleiding is arbeidsmarktgericht wanneer ze tot doel heeft om de loopbaan van de werknemer duurzaam te versterken of om arbeidsmarktgerichte transities te vereenvoudigen of te ondersteunen. Een loopbaangerichte opleiding  kadert in een traject van loopbaanbegeleiding en wordt vastgelegd in een persoonlijk ontwikkelingsplan.  De Vlaamse regering legt verder nog een aantal andere voorwaarden op waaraan de opleidingen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het VOV, zoals bijvoorbeeld bepaalde competenties verwerven, een minimum aantal uren of studiepunten en een registratie bij het Departement Werk en Sociale Economie.

Daarnaast kunnen ook opleidingen uit het basisaanbod van het Hoger Onderwijs, Centra voor volwassenenonderwijs, Syntra Vlaanderen en de representatieve werknemersorganisaties volgens dezelfde criteria in aanmerking komen voor het stelsel van het VOV. Tenslotte kunnen ook de Vlaamse opleidingscommissie en de paritaire leercomités beslissen om bepaalde opleidingen een goedkeuring voor het Vlaams opleidingsverlof te geven.

Alle arbeidsmarktgerichte opleidingen die in aanmerking komen voor het Vlaams opleidingsverlof zullen vanaf
1 mei 2019 geregistreerd worden in een Vlaamse opleidingsdatabank.

2.Opleidingsverlof

Het Vlaams opleidingsverlof kan aan een voltijdse werknemer toegekend worden voor maximaal 125 uur per jaar. Het concrete aantal uren opleidingsverlof wordt per werknemer bepaald op basis van het tewerkstellingspercentage en het type opleiding of examen. Deeltijdse werknemers die minstens halftijds tewerkgesteld zijn, krijgen een pro rata recht op basis van hun contractuele tewerkstellingsbreuk.

Voor opleidingen die een regelmatige aanwezigheid vereisen, heeft een werknemer recht op opleidingsverlof conform het aantal aanwezige lesuren. Voor opleidingen die gebaseerd zijn op studiepunten, zal een werknemer
4 uur opleidingsverlof per studiepunt krijgen.

Het is de bedoeling dat werkgever en werknemer in de toekomst via het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives het beschikbare aantal uren Vlaams opleidingsverlof voor de werknemer kunnen raadplegen.

Zodra een werknemer aan de werkgever gemeld heeft dat hij een opleiding gaat volgen waarvoor hij recht krijgt op Vlaams opleidingsverlof, is het de bedoeling dat beide partijen afspraken gaan maken over de opname ervan.

De effectieve opname van dit opleidingsverlof gebeurt ten vroegste vanaf de dag vóór de startdatum van de opleiding en ten laatste 2 dagen na de einddatum van de opleiding of het laatste examen.

3.Terugbetaling voor de werkgever

De werkgever kan een terugbetaling van de lonen en de sociale bijdragen bekomen mits een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • de registratie van de opleiding is goedgekeurd;
  • de uren van het Vlaams opleidingsverlof werden correct geregistreerd via de DmfA;
  • de werknemer heeft het maximaal aantal uren opleidingsverlof niet overschreden;
  • de werknemer heeft de opleiding nauwgezet gevolgd.

De aanvraag tot terugbetaling moet binnen een termijn van 3 maanden na de start van de opleiding door de werkgever gebeuren via het digitale platform. De terugbetaling aan de werkgever wordt wel beperkt tot een forfaitair bedrag van € 21,30 per uur opleidingsverlof.

Meer informatie over dit nieuwe opleidingsverlof voor Vlaanderen is terug te vinden op de website van het Departement Werk en Sociale Economie https://werk.be/online-diensten/vlaams-opleidingsverlof.

Bronnen: Decreet van 12 oktober 2018 houdende het Vlaams opleidingsverlof en houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Werk en Sociale Economie (1), B.S. 13 november 2018 en Besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, B.S. 4 maart 2019 en Ministerieel besluit van 13 februari 2019 tot specificatie van competenties en vaststelling van een beoordelingssysteem, vermeld in artikel 2, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, B.S. 4 maart 2019.