Vlaams opleidingsverlof: wijzigingen vanaf 1 september 2025
Het Vlaams Regeerakkoord voorzag een aantal aanpassingen aan het Vlaams opleidingsverlof.
Deze aanpassingen zijn uitgewerkt in het Programmadecreet bij de begroting 2025, dat op 30 december 2024 in het Belgisch Staatsblad verscheen, en treden in werking op 1 september 2025.
Hierbij vind je een overzicht van de aanpassingen:
1. Hervorming Vlaams opleidingsverlof
De arbeidsmarktgerichte opleidingen worden uitgebreid tot alle beroepskwalificerende trajecten erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
Voor de opleidingen die goedgekeurd zijn door het bevoegd paritaire comité of door de Vlaamse opleidingscommissie komt er een extra beperkende voorwaarde als het gaat om bedrijfsinterne opleidingen. Bedrijfsinterne opleidingen zijn opleidingen die de werkgever organiseert voor werknemers van de eigen onderneming en waarbij de geleerde vaardigheden primair in het belang zijn van het functioneren van de onderneming.
Het preadvies gaat de arbeidsmarktgerichtheid van de opleiding na. De Vlaamse Regering zal de procedure en de voorwaarden van het preadvies nog nader bepalen, maar de voorwaarden hebben minstens betrekking op de minimale duurtijd van de opleiding, de vorm van de opleiding, de kwaliteitsvereiste van de opleidingsverstrekker, de beoordelingscriteria naar arbeidsmarktgerichtheid en de aanmelding bij de dienst die aangeduid wordt door de Vlaamse Regering.
Deze wijziging is niet van toepassing op de reeds aangevatte opleidingen die op 1 september 2025 niet zijn afgerond.
2. Gemeenschappelijk initiatiefrecht
De werknemer beslist autonoom om een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding te volgen in het kader van het Vlaams opleidingsverlof. De werknemer neemt hiervoor zelf initiatief of kan ingaan op een voorstel van zijn werkgever.
Een werknemer die zowel zijn eigen opleidingskeuze volgt, als ingaat op het voorstel van de werkgever, verdubbelt zijn recht op Vlaams opleidingsverlof en kan maximaal 250 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen.
Maximaal 125 uur wordt toegekend voor een opleiding die een werknemer op eigen initiatief volgt en maximaal 125 uur wordt toegekend voor een opleiding die een werknemer op voorstel van de werkgever volgt.
Bron: Programmadecreet van 20 december 2024 bij de begroting 2025 (1), BS 30 december 2024.