Vergeet uw opleidingsplan niet!
Werkgevers met 20 of meer werknemers zijn sinds de arbeidsdeal verplicht om jaarlijks een opleidingsplan voor hun werknemers op te maken. Dit opleidingsplan bevat een overzicht op papier of in elektronische vorm van de opleidingen die voor de werknemers van de onderneming aan bod kunnen komen en de doelgroepen van werknemers waarvoor ze bestemd zijn.
Concreet moet het opleidingsplan minimaal het volgende bevatten:
- de formele opleidingen; hiermee worden bedoeld de opleidingen:
- bestaande uit door lesgevers of opleiders ontwikkelde cursussen en stages;
- gekenmerkt door een hoge graad van organisatie van de opleider of opleidingsinstelling;
- die doorgaan op een plaats die duidelijk van de werkplek gescheiden is;
- die gericht zijn tot een groep werknemers;
- en die ontwikkeld en beheerd worden door de onderneming zelf of door een extern organisme.
- de informele opleidingen; hiermee worden bedoeld de opleidingen:
- bestaande uit opleidingsactiviteiten die rechtstreeks betrekking hebben op het werk (of de werkplek), maar andere dan deze bedoeld hierboven;
- gekenmerkt door een hoge graad van zelforganisatie door de individuele werknemer of door een groep werknemers (tijd, plaats, inhoud);
- en waarvan de inhoud gekozen wordt volgens de individuele behoeften.
- een toelichting over de wijze waarop het plan bijdraagt aan de investeringen in opleiding.
Deadline
Het opleidingsplan moet steeds vóór 31 maart worden gesloten en de werkgever legt telkens een ontwerp van opleidingsplan voor aan de ondernemingsraad, of bij ontstentenis ervan, aan de vakbondsafvaardiging. Dit moet gebeuren tenminste 15 dagen voor de vergadering die wordt gepland met het oog op het onderzoeken ervan. De ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging geeft tegen uiterlijk 15 maart advies over het ontwerp.
Bij gebrek aan een ondernemingsraad en een vakbondsafvaardiging in de onderneming, legt de werkgever het opleidingsplan tegen uiterlijk 15 maart voor aan de werknemers. De definitieve inhoud van het opleidingsplan moet uiterlijk op 31 maart 2025 worden vastgesteld.
Het opleidingsplan moet in de onderneming worden bewaard. De werknemers en hun vertegenwoordigers hebben op eenvoudige vraag toegang tot het opleidingsplan.
Daarnaast moet de werkgever binnen de maand na de inwerkingtreding van het opleidingsplan op elektronische wijze een afschrift van het opleidingsplan overmaken aan de Directeur-generaal van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Indien het opleidingsplan persoonlijke gegevens van de werknemers bevat, moet de werkgever deze eerst anonimiseren, vooraleer een kopie van het opleidingsplan over te maken.
De opleidingsplannen moeten elektronisch worden ingediend via de toepassing transfer.werk.belgie.be die ter beschikking wordt gesteld door de FOD WASO.
Voor de opleidingsplannen van de jaren 2023 en 2024 geldt er een afwijkende regeling, waarbij deze opleidingsplannen uiterlijk tegen 1 maart 2025 naar de FOD WASO doorgestuurd moeten zijn.
Indien u graag van Besox een model van opleidingsplan ontvangt, neem contact op met uw dossierbeheerder of mail naar info@besox.be. Wij zullen u een model van opleidingsplan bezorgen via mail. Er zal hiervoor een beheerskost worden aangerekend van 60€.
Bron: Wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen, BS 10 november 2022, Koninklijk besluit van 14 juli 2024 tot uitvoering van het artikel 38 en de artikelen 46 tot en met 48 van de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen, BS 2 september 2024 en www.werk.belgie.be.