RSZ-bijdragen bij eigendomsoverdracht van voordelen in natura
De RSZ heeft recent meer duidelijkheid gegeven over de sociale bijdragen die van toepassing kunnen zijn bij de eigendomsoverdracht van een voordeel in natura aan werknemers.
In de instructies van het vierde kwartaal 2024 voegt de RSZ de onderstaande principes toe.
Wanneer een werkgever een gsm, laptop of bedrijfswagen ter beschikking stelt aan een werknemer en deze werknemer na een bepaalde periode of eventueel bij uitdiensttreding, het toestel of voertuig krijgt of eventueel voor een fractie van de prijs kan overkopen, zullen er socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn op het verschil tussen de reële restwaarde en het door de werknemer betaalde bedrag.
Het verschil tussen de restwaarde en het door de werknemer betaalde bedrag wordt beschouwd als een voordeel in natura en maakt dus deel uit van het loon van de werknemer. De reële restwaarde is de waarde die de gsm, laptop of bedrijfswagen op het moment van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst op de tweedehandsmarkt heeft.
Als de werknemer echter de correcte restwaarde van het toestel of voertuig betaalt, dan is er geen sprake van voordeel in natura. Er zullen dan ook geen sociale bijdragen verschuldigd zijn bij de eigendomsoverdracht van het toestel of voertuig.
De RSZ geeft nog uitdrukkelijk mee dat het feit of het toestel of voertuig al dan niet fiscaal is afgeschreven hierbij niet van belang is. Een gsm, laptop of bedrijfswagen heeft, na een periode van terbeschikkingstelling, wel degelijk nog een (eventueel kleine) restwaarde op de tweedehandsmarkt. Om een restwaarde voor de tweedehandsmarkt te bepalen heeft de functie van de werknemer geen invloed, uiteraard wel de aard, ouderdom, functies, enz. van het toestel of voertuig.
Bron: Administratieve instructies RSZ 2024/4, www.socialsecurity.be.