Vier nieuwe steunzones in Vlaanderen vanaf 1 november 2024
Sinds 1 november 2024 werden de drie bestaande steunzones in het Vlaams Gewest effectief vervangen door vier nieuwe steunzones. Deze zones zullen gelden voor een periode van zes jaar. Steunzones zijn gebieden die door de gewesten worden afgebakend als “ontwrichte” zones. Dit betekent dat deze regio’s in het verleden te maken hebben gehad met grote sluitingen of collectieve ontslagen. Bedrijven die investeren in een steunzone en daarbij nieuwe jobs creëren, kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een loonkostenverlaging. Op deze manier dragen steunzones bij aan het versterken van de lokale economie en het behouden van werkgelegenheid.
1. Wat houdt de loonkostenverlaging in?
De loonkostenverlaging bestaat uit een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Werkgevers die investeren in een afgebakende steunzone en hierdoor nieuwe jobs creëren, kunnen 25% van de bedrijfsvoorheffing vrijstellen gedurende twee jaar.
2. Overzicht van de steunzones in Vlaanderen
a) De steunzones tot en met 31 oktober 2024
Tot en met 31 oktober 2024 waren de volgende drie steunzones in Vlaanderen actief:
- Zone rond Ford Genk
- Zone rond de Philips-site in Turnhout
- Zone rond Zaventem-Vilvoorde
De steunzones rond Genk en Turnhout liepen af op 31 oktober 2024. De steunzone rond Zaventem-Vilvoorde, die oorspronkelijk geldig was tot 31 mei 2028, werd hertekend.
b) De nieuwe steunzones vanaf 1 november 2024
Vanaf 1 november 2024 zijn er vier nieuwe steunzones:
- Limburg: Zone rond Lanaken
- De Kempen: Zone rond Turnhout-Beerse
- De as Antwerpen-Brussel: Zone in de Stad Antwerpen en zone in Machelen-Vilvoorde
- West-Vlaanderen: Zone rond Wielsbeke
De belangrijkste wijziging is de introductie van een vierde steunzone in West-Vlaanderen. De andere zones werden hertekend. De nieuwe steunzones hebben een looptijd van zes jaar.
Het Vlaamse Gewest biedt via de webapplicatie Geopunt de mogelijkheid om na te gaan of een bepaald adres of kadastraal perceel binnen een steunzone valt.
3. Formaliteiten
De aanvraag voor deze tegemoetkoming moet ingediend worden uiterlijk binnen de 3 maanden na voltooiing van de investering, maar steeds vooraleer de extra werknemers in dienst komen (aanvraagformulier).
Het aanvraagformulier kan per mail verzonden worden naar de documentatiedienst van FOD Financiën (kmo.aalst.bv@minfin.fed.be ). Dit (mail)adres kan u ook terugvinden op de eerste pagina in het aanvraagformulier. Vrij snel na de indiening verstuurt deze dienst een ontvankelijkheidsmail, waarna de maatregel mag worden toegepast (aangeraden wordt om deze mail ook te bezorgen aan Besox, uw sociaal secretariaat).
De vrijstelling wordt definitief nadat aangetoond wordt dat de nieuwe arbeidsplaats gedurende ten minste 3 jaar behouden is gebleven (voor grote ondernemingen wordt de termijn bepaald op 5 jaar).
De vrijstelling zal niet verleend worden indien de timing van de verwachte voltooiing van de investering met 6 maanden overschreden wordt, of indien niet wordt aangetoond dat de nieuw gecreëerde arbeidsplaatsen betrekking hebben op de investering. Het is dan ook belangrijk om een goede keuze te maken i.v.m. de indieningsdatum van de aanvraag.
4. Voorwaarden
Wilt u meer weten over de voorwaarden, de steunzones zelf en de voordelen die ze bieden? Bezoek dan zeker de website van VLAIO: Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing in steunzones | VLAIO.
Bronnen:
- Persbericht van 2 februari 2024, kabinet van de Vlaamse minister van Economie en Werk
- Koninklijk besluit van 16 september 2024 tot afbakening van steunzones in het Vlaamse Gewest rondom Genk, Turnhout, Machelen en Wielsbeke, Belgisch Staatsblad van 3 oktober 2024”