Besox

Nieuwe loonvoorwaarden bij aanvraag toelating tot arbeid

27 november 2024

Wil je een niet-Europese werknemer aanwerven, dan moet je in bepaalde omstandigheden een toelating tot arbeid of gecombineerde vergunning aanvragen. Om zo’n toelating te bekomen moet het loon ten minste gelijk zijn aan een bepaald bedrag.

Het loon van elke werknemer moet minstens de Belgische regelgeving respecteren, inclusief de eventuele sectorale minimumlonen vastgelegd op het niveau van het bevoegde paritaire comité. Uitgezonderd voor au-pair-jongeren, stagiairs en vrijwilligers mag het loon sowieso niet lager zijn dan het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI). Momenteel bedraagt het GGMMI € 2.070,48 bruto per maand.

Voor sommige functies moet het loon ten minste gelijk zijn aan een specifiek bedrag. Aangezien de toelating tot arbeid een gewestelijke bevoegdheid is, verschillen deze bedragen in functie van het bevoegde Gewest.

Recent werden de bedragen vastgelegd die van toepassing zullen zijn vanaf 1 januari 2025.

Vlaanderen

Voor de berekening van het brutoloon wordt de werkgeversbijdrage voor maaltijdcheques, ecocheques, sport- en cultuurcheques, enz. en voor hospitalisatie- en/of groepsverzekeringen als brutoloon beschouwd.

Om het bruto jaarloon bij een lokale tewerkstelling (met Belgische arbeidsovereenkomst) om te zetten naar een maandloon, deel je het bruto jaarloon door 13,92 indien de werknemer naast dubbel vakantiegeld ook een eindejaarspremie ontvangt.

Om het maandloon te berekenen bij een detachering (met buitenlandse arbeidsovereenkomst) deel je het bruto jaarloon door 12, aangezien de Belgische regeling inzake de eindejaarspremie en het vakantiegeld niet van toepassing is op buitenlandse loonsamenstelling.

De toeslagen die aan de detachering verbonden zijn worden eveneens beschouwd als bruto loon, maar niet als deze worden uitgekeerd om onkosten tijdens de detachering te vergoeden, bijvoorbeeld: reiskosten, verblijfskosten en voedingskosten.

Wallonië

Het bruto jaarloon wordt vastgesteld uitsluitend op basis van het brutoloon of de brutolooncomponenten die de tegenprestatie vormen voor de verrichte arbeid en die voorafgaand aan de uitvoering van de arbeid met zekerheid bekend zijn.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Er wordt enkel rekening gehouden met het basismaandloon (hogervermeld jaarloon gedeeld door 12) dat overeenkomt met code 1 op de DmfA-aangifte.

Voor gedetacheerde werknemers wordt enkel het bruto maandloon in aanmerking genomen. Dit kan een maandelijkse toeslag voor detachering naar België omvatten. Andere voordelen, al dan niet belastbaar, worden niet in aanmerking genomen.

Bron: Nieuwe loonvoorwaarden bij aanvraag Toelating tot arbeid vanaf 1 januari 2025 | Vlaanderen.be; Autorisations de travail et permis de travail B : seuils salariaux à respecter par les employeurs – Emploi et Formation professionnelle en Wallonie; Minimale bezoldiging | Brussel Economie en Werkgelegenheid (economie-werk.brussels).

Categorie

Tags