Besox

Verplicht gebruik elektronische controlekaart C3.2 vanaf 1/1/2025

17 september 2024

Sinds 1 september 2023 kunnen alle werknemers kiezen om ofwel gebruik te maken van de elektronische controlekaart C3.2A dan wel om het papieren formulier verder te gebruiken. Vanaf 1 januari 2025 zal de controlekaart echter verplicht elektronisch moeten worden ingevuld (behalve voor beschutte werkplaatsen, sociale werkplaatsen en maatwerkbedrijven). Bij problemen om over te schakelen naar de digitale versie wordt er wel voorzien in een overgangsperiode tot 30 juni 2025 waarin kan worden gevraagd om verder de papieren controlekaart te benutten.

Om tot eind 2024 gebruik te kunnen maken van de elektronisch controlekaart, moet de werkgever deze mogelijkheid wel invoeren via een ondernemingscao, het arbeidsreglement of een individueel akkoord met de betrokken werknemers. Maak je gebruik van een elektronisch controleformulier, dan hoef je geen validatieboek meer bij te houden. Werkgevers in de bouwsector moeten bij de dimona in dienst het nummer van de niet-nominatieve controlekaarten van de maand van indienst en de daaropvolgende maand vermelden. Voor een werknemer die gebruik maakt van een elektronische controlekaart moet de werkgever daarvoor gebruik maken van de dummy nummers 1212 en 1313.

De werknemer moet zich hiervoor registreren op de website socialsecurity.be of kan de eC32app downloaden. Vooraleer de werknemer de toepassing kan gebruiken, moet hij een verklaring op eer afleggen waarin hij zich akkoord verklaart om vanaf de lopende of volgende maand enkel nog elektronisch te werken. Dat akkoord moet worden bezorgd aan de uitbetalingsinstelling en de RVA. De werkgever ontvangt maandelijks in de eBox een overzicht van de werknemers die de elektronische controlekaart gebruiken.

Op de portaalsite van de sociale zekerheid is een uitgebreide handleiding met printscreens beschikbaar voor het gebruik van de elektronische controlekaart: zie pdf “gebruikershandleiding” op Controlekaart tijdelijke werkloosheid – Sociale Zekerheid (socialsecurity.be)

Categorie