Besox

Auteursrechten: Uitsluiting software van gunstregime bevestigd

23 mei 2024

Wanneer een werkgever een vergoeding betaalt aan de werknemer voor de overdracht van diens auteursrechten, geldt hiervoor een fiscaal gunstige regeling. De vergoeding wordt dan immers niet belast als beroepsinkomen, maar wordt beschouwd als roerend inkomen en belast aan een tarief van 15%.

Sinds de wijzigingen in het fiscale gunstregime voor de vergoeding bij afstand van auteursrechten, gold dit gunstregime volgens de minister van Financiƫn niet langer voor inkomsten uit softwareontwikkeling.

Een aantal softwareontwikkelaars en IT-ondernemingen waren het niet eens met deze uitsluiting en startten een vernietigingsprocedure bij het Grondwettelijk Hof. Ze wilden terug onder het fiscale gunstregime vallen.

Het Grondwettelijk Hof volgt hun redenering niet en bevestigt nu de uitsluiting van het fiscale gunstregime voor auteursrechten van inkomsten uit software/computerprogramma's (uitspraak 16 mei 2024).

Hoe zit het met de rsz?

De rsz-wetgeving heeft het fiscale toepassingsgebied integraal overgenomen. De inkomsten die betrekking hebben op software/computerprogramma's zullen bijgevolg ook niet (meer) kunnen genieten van de vrijstelling inzake sociale zekerheid.

Wat betekent dit voor u?

Werkgevers die actief zijn als softwareontwikkelaar kunnen sinds 2024 geen beroep meer kunnen doen op het fiscaal gunstregime voor auteursrechten.

Als u in 2024 het gunstregime toch nog toepaste in afwachting van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, moet u uw werkwijze aanpassen en mogelijks enige rechtzettingen doen.

Categorie